Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

Δίας στον Καρκίνο Επιστροφή στις Ρίζες

Το κείμενο αυτό είναι γραμμένο από τη Σμάρω Σωτηράκη που πραγματεύεται αριστοτεχνικά και σε βάθος το θέμα του Δία στον Καρκίνο.Πολλά, αντιφατικά -αισιόδοξα και απαισιόδοξα- ακούγονται για την είσοδο του Δία στον Καρκίνο. Πυρετός εξηγήσεων, προβλέψεων, αναλύσεων για μία πλανητική μετακίνηση που ναι μεν είναι αρκετά σημαντική για τα κοσμικά γεγονότα αλλά το νόημά της είναι πολύ πιο βαθύ και χρήζει ιδιαίτερης μνείας.
Από την Τετάρτη 26 Ιουνίου ο Δίας βρίσκεται στον Καρκίνο, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 16 Ιουλίου του 2014 που θα περάσει στο Λέοντα.

Ο Δίας έχει έξαρση στον Καρκίνο, δηλαδή η συγκεκριμένη ζωδιακή θέση του επιτρέπει να εκφράσει τις πιο θετικές και εκλεπτυσμένες αποχρώσεις του. Ωστόσο, τι ακριβώς σημαίνει κάτι τέτοιο; Πώς μπορεί να καθοριστεί η έννοια της έξαρσης του Δία στον Καρκίνο;

Στο ζωδιακό κύκλο οι άξονες Κριού - Ζυγού και Καρκίνου - Αιγόκερου καθορίζουν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Είναι αντίστοιχα η οριζόντια και η κάθετη γραμμή που διαγράφουν τον ισημερινό και τον μεσημβρινό της γήινης υπόστασης ενός χάρτη αν και κάτι τέτοιο εξατομικεύεται και γίνεται ακόμη πιο σαφές αν αντιστοιχίσουμε τα ζώδια σε οίκους και μιλήσουμε για τον άξονα πρώτου - εβδόμου και τετάρτου - δεκάτου.

Ο άξονας Ναδίρ - Ζενίθ που αντιστοιχεί στο δίπολο Καρκίνου - Αιγόκερου είναι αυτός που σχετίζεται με τον τρόπο που ο άνθρωπος "πατάει" στο έδαφος και αναδεικνύει το "παράστημά" του στην κοινωνία. Μέσα από αυτά τα ζώδια, κάθε ανθρώπινη ύπαρξη εκφράζει την περσόνα της, δηλώνει "εγώ είμαι", ανεξάρτητα από το αν στη συγκεκριμένη δήλωση εμπεριέχεται η ατομικότητά της ή "μιλάει" μόνο το προσωπείο της.
Και ενώ στο ζενίθ του ωροσκοπίου, στον Αιγόκερω, το άτομο κοιτάει ψηλά, καλείται να αναρριχηθεί, να βρεθεί ανάμεσα στα αστέρια αλλά και στο εκτυφλωτικό φως του Ήλιου όταν μεσουρανεί, στο ναδίρ κοιτάει κάτω στο έδαφος, εκεί που πατάει, εκεί που βρίσκεται, εκεί που ακουμπάει, εκεί που ριζώνει...

Το εικονοσύμβολο του Καρκίνου είναι ένας καρκίνος, ο οποίος αντιμετωπίζει τους κινδύνους με το να κλείνεται στο καβούκι του. Ο καρκίνος που αποζητά την ασφάλεια στο σπίτι του, εντός του...
Στο περιβάλλον του Καρκίνου το άτομο αποζητά τη σταθερότητα, το σπίτι, τη ρίζα, τη βάση στην οποία θα "πατήσει" για να νιώσει ασφάλεια, να αισθανθεί περιχαρακωμένο από τους εξωτερικούς κινδύνους. Είναι το περιβάλλον της μήτρας που υποδέχεται το έμβρυο για να το τροφοδοτήσει με το αίμα της και στη συνέχεια η τροφός που θηλάζει το μωρό, η μητέρα που αγκαλιάζει το παιδί της, το σπιτικό - λιμάνι στο οποίο καταφεύγει ο ενήλικας για να αναδιοργανωθεί στο ασφαλές πεδίο του, το κέντρο της ύπαρξης του συνειδητού ενήλικα στο οποίο θα αποζητήσει την ασφάλεια που του παρέχει η φυλή του....
Το περιβάλλον του Καρκίνου είναι η ίδια η φυλή του ατόμου, η πατρίδα του, η καταγωγή του, το γένος του...

Ο Δίας επεκτείνει...
Είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του πλανητικού μας συστήματος (ο Ήλιος είναι απλανής - μην ξεχνιόμαστε) και συμβολίζει κάθε πράγμα, ιδιότητα, γνώση, Γνώση, χαρακτηριστικό, Δύναμη, Αρχή επιτρέπει στο άτομο να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικότερα (πιο επεκτατικά) τον εγγενή πλούτο βιολογικών και ψυχολογικών του πόρων.
O σπουδαίος αστρολόγος Dane Rudyar, αναλύοντας το Δία -μεταξύ άλλων- έχει τονίσει "...επειδή ένας άνθρωπος μπορεί να εκπληρώσει το απέραντο ζωτικό και συνειδησιακό δυναμικό του μόνο μέσω της συνεργασίας με άλλους ανθρώπους, ο Δίας είναι η βάση του κοινωνικού αισθήματος και της ανθρώπινης συντροφικότητας. Η συντροφικότητα αυτή, μπορεί να λειτουργήσει αρχικά μόνο μέσα στα στενά όρια της συγγένειας και της ομοιότητας του ιστορικού της ζωής και των εμπειριών. Έτσι λοιπόν, ο Δίας αρχικά λειτουργεί ως η συνεκτική δύναμη μίας φατρίας ή μίας φυλής. Η θρησκεία αποτελεί ψυχολογική έκφραση αυτής της δύναμης, όπως και ο σεβασμός για την αυθεντία και η προθυμία υιοθέτησης παραδοσιακών μοτίβων συμπεριφοράς".

Για τη συνέχεια του άρθρου πατήστε εδώ