Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Πλανήτης Ερμής- Ο Harry Potter στην αποβάθρα 9 3/4


Το παρακάτω κείμενο είναι μια μελέτη μου γύρω από τον πλανήτη
Ερμή και την πραγματική του υπόσταση. Ανήκει σε μία σειρά κειμένων που συσχετίζουν την αστρολογία με τον εσωτερισμό,
αποσαφηνίζοντας και διορθώνοντας όρους και απόψεις που επί χρόνια διαστρεβλώνουν ΚΑΙ την αστρολογία ΚΑΙ τον εσωτερισμό.
Δημοσιεύτηκε στο ανοιξιάτικο τεύχος του περιοδικού της ISAR (International Society for Astrological Research), σε μετάφραση της Μέλιας Τατάκη. 

Ο ΕΡΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

Στην παραδοσιακή αστρολογία ο Ερμής ταυτίζεται με τον υδράργυρο, την επικοινωνία, την πληροφορία, το νευρικό σύστημα, την ομιλία και τη διανοητική ικανότητα.
Στη μυθολογία είναι ο φτερωτός Θεός, πονηρός, εφευρετικός, ικανός αλλά και αναξιόπιστος.
Είναι ο Θεός, που η αντίθεση του ανθρώπινου και θεϊκού στοιχείου μέσα του συνυπάρχει στο μέγιστο βαθμό.
Είναι ο προστάτης των κλεφτών, αλλά και ο πρώτος δάσκαλος του ανθρώπινου γένους στη γνώση και στη μαγεία.
Παρουσιάζεται συχνά ως ερμαφρόδιτος αγγελιοφόρος των Θεών και τα αγάλματά του στα σταυροδρόμια τον χρήζουν «οδοδείκτη» της σωστής αλλά και της λαθεμένης πορείας.
Όλα αυτά σκιαγραφούν τη σημασία του Ερμή αστρολογικά.
Ωστόσο κατά τη γνώμη μου η ταύτιση του Ερμή με τη νοητική ικανότητα δεν είναι απόλυτα ακριβής.
Η θέση του σε ένα γενέθλιο ωροσκόπιο περιγράφει περισσότερο (σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο ερμηνείας) τον τρόπο που εκφράζεται ένας άνθρωπος.
Η νόηση και η αντίληψή του γενικότερα ανιχνεύονται στο σύνολο του ωροσκοπίου με έμφαση στον άξονα 3ου-9ου οίκων (Διδύμων – Τοξότη).
Για παράδειγμα ο Ερμής στους Διδύμους μπορεί να περιγράφει έναν υπερκινητικό, ετοιμόλογο και επινοητικό άνθρωπο, αλλά το ζήτημα της ευφυΐας του δεν εξαντλείται εκεί.
Εξαρτάται από τις θέσεις του Ήλιου και της Σελήνης, αλλά και από το στοιχείο του ζωδίου που βρίσκεται (νερό, αέρας, γη, φωτιά).
Επίσης ένας άνθρωπος μπορεί να σκέφτεται και με άλλον πλανήτη που είναι ισχυρός στο ωροσκόπιο, όπως ο Άρης ή η Αφροδίτη.
Παρατηρείται ότι στην πλειοψηφία των ωροσκοπίων υπάρχει σχεδόν πάντα ένας «περιοριστικός» παράγοντας σε ότι αφορά την αντίληψη.
Για παράδειγμα ένας Ερμής στον 9ο οίκο που θεωρείται «δυνατός» σε τρίγωνο με Δία και Κρόνο μπορεί να βρίσκεται σε ένα υδάτινο ζώδιο, που να τον περιορίζει νοητικά αλλά να τον εμπλουτίζει σε διαίσθηση.
Ακόμη και αν βρούμε τέλειο Ερμή από όψεις και θέσεις, συχνά θα συναντήσουμε άλλους περιορισμούς όπως ένα τετράγωνο του Κρόνου με τον κυβερνήτη του 3ου οίκου.
Οι περιορισμοί αυτοί έχουν πάντα μια καθοριστική σημασία γιατί λειτουργούν σαν ρυθμιστές στο ωροσκόπιο, που μπορεί να στερείται κάποιων δυνατοτήτων σε αντάλλαγμα μιας γενικότερης νοητικής συγκρότησης.
Αυτός είναι ο λόγος που συναντάμε πολύ έξυπνους και ετοιμόλογους ανθρώπους χωρίς όμως βάθος σκέψης και το αντίθετο.
Γι αυτό είναι σωστό ο άξονας 3ου – 9ου οίκων (Δίδυμοι- Τοξότης σε ζωδιακή αντιστοιχία), να αποκαλείται άξονας της αντίληψης, γιατί δε σχετίζεται μόνο με τη διανοητική ικανότητα αλλά και η αντίληψη είναι κάτι που υπερβαίνει τη διανόηση.
Σε αυτόν τον άξονα θα βρούμε επίσης τη βάση για περιπτώσεις δυσλεξίας, επιληψίας ή asperger. Θα δούμε δηλαδή περιπτώσεις που συνυπάρχουν διανοητικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς, με ιδιαίτερα χαρίσματα και ταλέντα! Μια αντίθεση Άρη- Ουρανού για παράδειγμα, με έναν από τους δύο πλανήτες να βρίσκεται ακριβώς πάνω στην ακμή του 3ου ή του 9ου οίκου, αρχίζει να μας υποψιάζει για κάτι από τα παραπάνω. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε περιπτώσεις ανθρώπων με διανοητική καθυστέρηση, θα βρούμε τον Ερμή ή και τη Σελήνη όχι μόνο να μην σχηματίζουν δύσκολες όψεις αλλά να είναι και ιδιαίτερα ισχυροί! Επίσης σε ωροσκόπια μεγάλων διανοητών, φιλοσόφων και επιστημόνων συχνά βρίσκουμε έναν πολύ αδύναμο Ερμή. Ο Isaac Newton είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού έχει Ερμή στον Τοξότη –που παραδοσιακά είναι σε αδυναμία- και όλες του οι όψεις είναι τα τετράγωνα με τη σύνοδο Δία- Κρόνου. Ας μην ξεχνάμε και την παροιμιώδη αφηρημάδα του.

Ας εξετάσουμε μερικούς χάρτες που είναι χαρακτηριστικοί για όσα ειπώθηκαν παραπάνω. Βέβαια αυτό θα γίνει σε πολύ γενικές, απλές και βασικές γραμμές, στα πλαίσια που εξυπηρετούνται οι ανάγκες αυτής της μελέτης. Μπορεί όμως όποιος ενδιαφέρεται, να ψάξει για περισσότερα στοιχεία και καθοριστικές λεπτομέρειες.




Στον χάρτη του Albert Einstein παρατηρούμε τη σύνοδο του Ερμή με τον Κρόνο, που είναι και η μοναδική κύρια όψη του, αν εξαιρέσουμε το εξάγωνο με τον Βόρειο Δεσμό. Η βάση της αντίληψής του βρίσκεται στην αντίθεση Δία- Ουρανού στους άξονες 3ο – 9ο , όπου ο Ουρανός είναι και κυβερνήτης του 9ου οίκου, τοποθετημένος στον 3ο. Ο Ήλιος ως κυβερνήτης του 3ου είναι ιδιαίτερα επιβοηθητικός. Ο Einstein καθυστέρησε να μιλήσει. Άρχισε να μιλά αφού έγινε 3 ετών και είχε προβλήματα μέχρι τα 9. Επαναλάμβανε συχνά τις ίδιες φράσεις και είχε σαφέστατα κάποιο είδος δυσλεξίας και μαθησιακά προβλήματα. Ορισμένοι μιλούν και για Asperger αλλά αυτό δεν γνωρίζω αν μπορεί να αποδειχτεί. Ωστόσο στα 13 του χρόνια διάβαζε άνετα τον Kant και τον Ευκλείδη και παρουσίασε δείγματα της ιδιοφυίας του.



Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το ωροσκόπιο του Hans Christian Andersen. Εδώ ο άξονας 3ου – 9ου οίκων χαρακτηρίζεται από έντονη παρουσία πλανητών που κινούνται σε δύο βασικές γραμμές: η 1η είναι η αντίθεση της συνόδου Ήλιου- Ερμή με τη σύνοδο Κρόνου- Ουρανού. Η 2η είναι το μεγάλο τρίγωνο της Αφροδίτης με τον Άρη και τον Ποσειδώνα και το τρίγωνο του Ήλιου και του Ερμή (κυβερνήτη του 9ου οίκου) με τον Δία και τον Ωροσκόπο. Το τρίγωνο της Αφροδίτης από τον 3ο οίκο, με τον Ποσειδώνα, είναι εξαιρετικά σημαντικό για 2 λόγους: πρώτον γιατί είναι όψη ιδιομοιρίας και δεύτερον γιατί ο Ποσειδώνας κυβερνά τον 3ο οίκο.


Εδώ, πέρα από το αναγνωρισμένο ταλέντο της συγγραφής, έχουμε πάλι δυσλεξία αλλά και πολλές φοβίες που σχετίζονται με το σεξ και τη φωτιά. Ο Andersen κουβαλούσε πάντοτε ένα σκοινί στην βαλίτσα του για να μπορεί να διαφύγει αν το δωμάτιο που έμενε έπαιρνε φωτιά. Βέβαια στις φοβίες αυτές, καθοριστικό ρόλο είχε ο Άρης σε ζώδιο της φωτιάς στην ακμή του 8ου οίκου (σεξουαλικότητα), σε τετράγωνο με τη Σελήνη και το MC.


Ο GarysoloMcKinnon προφανώς υπήρξε ιδιαίτερα ταλαντούχος στον τομέα του, αφού κατάφερε να κάνει το 2002 το μεγαλύτερο hacking στην ιστορία κλείνοντας για 24 ώρες πάνω από 2000 υπολογιστές του Αμερικανικού στρατού στην πολιτεία της Washington, διαγράφοντας πολύ σημαντικά αρχεία από το λειτουργικό τους σύστημα. Ταυτόχρονα όμως είχε μια ιατρική διάγνωση για asperger. Ο Δίας, κυβερνήτης του 3ου οίκου ακριβώς στην ακμή του 9ου, είναι καθοριστικός και για τα δύο. Το asperger είναι κάπως πιο περίπλοκο στην ερμηνεία του, αλλά σε γενικές γραμμές ο «Ταυ» τετράγωνο (T- square) σχηματισμός με συμμετοχή των Άρη, Κρόνου, Δία, Ουρανού, Πλούτωνα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, αφού ο Άρης είναι και κυβερνήτης του 6ου οίκου που σχετίζεται με θέματα υγείας. Επίσης σχετίζεται, λόγω της εσωστρεφούς του δράσεως στους Ιχθείς και των σκληρών όψεων με Κρόνο, Ουρανό και Πλούτωνα, με την κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις που διαγνώστηκαν στην προσωπικότητά του. Πιθανότατα να υπάρχει και κάποια κληρονομικότητα σε όλα αυτά, λόγω της εμπλοκής του τετραγώνου Δία- Πλούτωνα (με τον Δία από την πλευρά του 8ου) και της Σελήνης στον Σκορπιό. Αυτά, μαζί με τον κατασκοπευτικό Ιχθυακό Άρη, τον ωθούν και στην παραβατική συμπεριφορά, μοναχικού, μεθοδικού και ύπουλου χαρακτήρα. Ο Ήλιος και ο Ερμής (κυβερνήτης του 9ου οίκου), βρίσκονται σε ένα τρίγωνο μεγάλων δυνατοτήτων με τον Δία, αλλά και σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα. Ο κυβερνήτης του 3ου οίκου βρίσκεται ακριβώς στην ακμή του 9ου , να τριγωνίζει τον κυβερνήτη του οίκου αυτού, είναι το κλειδί της ιδιοφυίας του ανθρώπου αυτού, όπως επίσης και το γεγονός ότι η όψη μεταξύ Ήλου- Δία είναι όψη ιδιομοιρίας. Επιπλέον οι οίκοι αυτοί είναι στον άξονα Διδύμων- Τοξότη! Ουσιαστικά πρόκειται για σχηματισμό «Μεγάλου Τριγώνου» στον οποίο συμμετέχει και ο Ωροσκόπος.



Από την άλλη ο πολύ επιτυχημένος σύγχρονος συγγραφέας John Irving, έχει τη Σελήνη ως κυβερνήτη του 9ου οίκου, να βρίσκεται σε τετράγωνο με τον Κρόνο που είναι κυβερνήτης του 3ου οίκου. Αυτό είναι αρκετά σκληρός συνδυασμός και εκεί οφείλεται η δυσλεξία και τα μαθησιακά προβλήματα που παρουσίασε ο Irving στην παιδική του ηλικία.
Στην αστρολογία, για όσους ψάχνονται αρκετά, πάντοτε θα υπάρχουν ερωτήματα που θα λειτουργούν σαν αγκάθια σε ότι θεωρούν ως δεδομένο. Ένα από αυτά θα είναι πάντοτε η ποσοτική πληροφορία για οποιοδήποτε ανθρώπινο χαρακτηριστικό ή γεγονός. Ποια είναι δηλαδή η αστρολογική διαφορά ανάμεσα σε έναν έξυπνο και έναν ιδιοφυή άνθρωπο ή ανάμεσα σε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα και ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, ανάμεσα σε έναν ευκατάστατο άνθρωπο και έναν μεγιστάνα του πλούτου. Αυτού του είδους οι απαντήσεις δεν είναι μόνο θέμα γνώσης και έρευνας, αλλά και εμπειρίας από την πλευρά του αστρολόγου.
Αυτή θα του δώσει τη δυνατότητα να σταθμίσει αντιφατικά αστρολογικά δεδομένα και να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα.
Για παράδειγμα, στο χάρτη του Irving πρέπει να συνυπολογίσει κανείς όλα τα προηγούμενα, μαζί με την αντίθεση Αφροδίτης- Πλούτωνα στον άξονα 3ου – 9ου οίκων, αλλά και την παρουσία του Ερμή στον Υδροχόο στον 3ο οίκο, σε τρίγωνο με τον γωνιακό Δία στους Διδύμους, που δίνει αρκετές νοητικές και συγγραφικές ικανότητες.
Ας μην ξεχνάμε πως κάθε όψη του Ερμή με τον Κρόνο, ακόμη και τα τρίγωνα ή τα εξάγωνα, μπορεί να έχει περιοριστικό χαρακτήρα. Μπορεί όμως να συμβάλει θετικά στη δομή της σκέψης και στην σαφήνεια του λόγου, στην «αρχιτεκτονική» του μυαλού.



Τέλος, ένα ωροσκόπιο που ελπίζω ότι θα σας αφήσει με περισσότερες απορίες από όσες είχατε πριν. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός και το αποτέλεσμα κάθε σοβαρού βήματος στην έρευνα προς τη γνώση!
Ο άνθρωπος αυτός, που γεννήθηκε με διανοητική καθυστέρηση, είχε στον γενέθλιο χάρτη του την Σελήνη ως κυβερνήτη του 3ου οίκου σε σύνοδο με τον Ερμή και σε τρίγωνο με τον κυβερνήτη του 9ου οίκου, τον Κρόνο. Όλα αυτά μαζί με τη σύνοδο Δία- Ποσειδώνα στον 3ο οίκο, σχηματίζουν «Μεγάλο Τρίγωνο» που με τη συμμετοχή του Ουρανού μετατρέπεται σε «χαρταετό». Ένας Ερμής αριστουργηματικός! Η σύνοδος όμως Ερμή- Σελήνης στον Σκορπιό στον 6ο οίκο δεν είναι και η καλύτερη και τον επηρεάζει σε θέματα υγείας αφού ο Ερμής κυβερνά τον οίκο αυτόν. Ο Άρης, επίσης σημαντικός σε θέματα υγείας αφού βρίσκεται στην ακμή του 6ου οίκου και στην Παρθένο, κάνει ένα δύσκολο τετράγωνο με τον Πλούτωνα. Γιατί όμως όλα αυτά να εκδηλωθούν με διανοητική καθυστέρηση? Φαίνεται λοιπόν ότι η αντίθεση του Ουρανού στον 9ο οίκο με τη σύνοδο Δία- Ποσειδώνα δεν είναι καθόλου αμελητέα, ειδικά όταν ο Ουρανός βρίσκεται ακριβώς στην ακμή του οίκου! Μια άλλη λεπτομέρεια που μου έχει δείξει η έρευνα σε τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι η ύπαρξη υδάτινου ζωδίου, και ειδικότερα του Καρκίνου, στην ακμή του 3ου οίκου. Αυτό φυσικά σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα. Δεν μπορεί από μόνο του να έχει τέτοια επίδραση. Άλλη λεπτομέρεια είναι ότι ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου, η Αφροδίτη, πανίσχυρη σε γωνιακή θέση τετραγωνίζεται από τον Κρόνο χωρίς άλλη όψη που να την διευκολύνει. Ακόμη και το εξάγωνο ιδιομοιρίας μεταξύ Σελήνης- Ουρανού δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, τόσο θετική όψη, όσο η παραδοσιακή αστρολογία θα πίστευε!
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι ο Ερμής δεν είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στο θέμα της αντίληψης. Αν όμως αντικαταστήσουμε τη λέξη αντίληψη με τη λέξη συνείδηση, εκεί ο Ερμής αποκτά ένα νέο συμβολικό νόημα που τον βάζει στην πραγματική του διάσταση.



                 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΜΗ

Η εσωτερική σημασία του πλανήτη είναι αυτή, που θα δώσει την πραγματική του διάσταση πίσω από τις συνηθισμένες αστρολογικές ερμηνείες.
Κατ’ αρχήν ο Ερμής είναι ο διαβιβαστής της πληροφορίας αυτής καθαυτής με ουδέτερο τρόπο. Είναι αδιάφορος για όλα και μηχανιστικά ευπροσάρμοστος.

Ο Alister Crowley γράφει: «Θα πρέπει να παρατηρηθεί ότι λόγω ακριβώς της απόλυτης αδιαφορίας του για το κάθε τι (και αυτή η σκέψη-όταν προχωρήσετε αρκετά-δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πρωταρχικό σημείο σοφίας), είναι τελείως αναξιόπιστος. Ένας από τους πιο απύθμενα φοβερούς κινδύνους στο Μονοπάτι είναι ότι πρέπει να εμπιστεύεσαι τον Ερμή, και ωστόσο αν τον εμπιστευτείς, είναι σίγουρο πως θα εξαπατηθείς. Μπορώ να το εξηγήσω αυτό, στο βαθμό που είναι δυνατό, λέγοντας ότι, εφόσον κάθε αλήθεια είναι σχετική, κάθε αλήθεια είναι ένα ψέμα। Κατά μια έννοια ο Ερμής είναι ο μεγάλος εχθρός. Ο Ερμής είναι ο νους και είναι ο νους που θέσαμε ως στόχο μας να κατακτήσουμε».
Εδώ υπάρχει η αντίφαση που έχει σαν πλανήτης, με το χρωματισμό που παίρνει κατά την πορεία του στο ζωδιακό.
Η αντίφαση αυτή εξηγείται αρκετά αν κατανοήσει κανείς την πραγματική και ανώτερη λειτουργία του, που εξαιτίας της λεπτοφυούς και εύθραυστης φύσης της είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αντιληπτή.
Ουσιαστικά ο πλανήτης αυτός αντιπροσωπεύει την ενέργεια στο μέσο των καταστάσεων.
Αν ο Άρης είναι η φυγόκεντρος δύναμη, η αρχή της πορείας προς την εξατομίκευση, και η Αφροδίτη η κεντρομόλος δύναμη της Αγάπης στην πορεία του ανθρώπου προς τον Ήλιο ως σύμβολο της συνειδητότητας, τότε ο Ερμής είναι η ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στον Άρη και στην Αφροδίτη.
Η ενέργεια ανάμεσα στο «νείκος και τη φιλότητα» του Εμπεδοκλή.
Ο Πλάτωνας στο «Συμπόσιο» αναφέρει πως ο φιλόσοφος βρίσκεται ανάμεσα στο Θεό και στον άνθρωπο, ψάχνοντας για τη γνώση, που γνωρίζει πως δεν κατέχει.
Η Φιλοσοφία είναι δηλαδή μια ένταση, μια ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στη γνώση και στην άγνοια.
Είναι ο «έρωτας» και από αυτή την άποψη ο Ερμής –φιλοσοφικός υδράργυρος- εκφράζει την ενέργεια του «έρωτα» ως «Τρίτη δύναμη» στο τριαδικό σύστημα των θρησκειών και της φιλοσοφίας.
Το ζήτημα της 3ης δύναμης είναι πολύ σημαντικό και είναι άλλωστε μία από τις βασικές αιτίες του σχίσματος μεταξύ της Καθολικής και της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, το λεγόμενο ζήτημα του “filioque”. Η τριαδικότητα εμφανίζεται σε όλες τις θρησκείες, αλλά και στη φιλοσοφία του Hegel. Είναι το Μυστήριο της Τριαδικότητας του Θεού. Είναι κάτι που είναι αδύνατον να προσεγγισθεί και να κατανοηθεί μέσα από την ανθρώπινη λογική. Για την κατανόησή του χρειάζεται κάτι που υπερβαίνει τη λογική σκέψη και οδηγεί στην κατανόηση των Μυστηρίων.
Ο οδηγός σε αυτήν την πορεία είναι ο Ερμής και εδώ είναι το παράδοξο αφού στην αστρολογία αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό τη διανοητική ικανότητα ενός ανθρώπου. Είναι όμως έτσι? Και τι είναι ακριβώς αυτό που ονομάζουμε «διανοητική ικανότητα»?
Καταρχήν ζούμε σε μια εποχή που κυριαρχούν οι ιδιότητες του Ερμή. Το βλέπουμε αυτό γύρω μας με κάθε τρόπο. Η ανάπτυξη των επικοινωνιών, το internet, η διαδραστικότητα της παγκόσμιας οικονομίας μέσω των διεθνοποιημένων χρηματιστηρίων, όλα αυτά δείχνουν ότι ζούμε στην εποχή του Ερμή που πρωταρχικά εμφανίζεται με τη μορφή του «Λόγιου» και του «Κερδώου» αλλά αν ψάξουμε πίσω από τη βιτρίνα θα διακρίνουμε και αυτήν του «Ψυχοπομπού».
Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την αστρολογική θεωρία που πρεσβεύει ότι διανύουμε την «εποχή» των Ιχθύων και σταδιακά μεταβαίνουμε προς την «εποχή» του Υδροχόου. Και αυτό γιατί με την είσοδο στην εποχή των Ιχθύων, αυτόματα προβάλλεται το πολικό αντίστοιχο του ζωδίου, δηλαδή η Παρθένος. Δεν υπάρχουν δώδεκα ζώδια. Υπάρχουν έξι ζωδιακά δίπολα! Κάθε ζώδιο εκφράζεται ταυτόχρονα με το απέναντί του. Ας θυμηθούμε για παράδειγμα το ρόλο και τον συμβολισμό της Παρθένου Μαρίας και του Ιχθύ Ιησού. Στα δύο αυτά ζώδια βλέπουμε τον Ερμή σε έξαρση και σε πτώση. Η εποχή των Ιχθύων έφερε πολλά στην ανθρωπότητα, θετικά και αρνητικά. Ανάμεσα σε αυτά είναι η «σκοτεινή» πλευρά του ζωδίου που φέρνει ψεύδος και σύγχυση. Είναι η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία που η μια θρησκεία δεν ανέχεται την άλλη σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι απλά τοπικιστικό.
Παρουσιάζεται το φαινόμενο των «αιρέσεων» και του φανατικού θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Διανοητικά τεχνάσματα και νέες θεωρίες αλλοιώνουν κοινωνικούς θεσμούς και αξίες, που μέχρι τότε δεν είχαν γνωρίσει καμιά αμφισβήτηση. Η επιστήμη πολεμά τη δεισιδαιμονία και μαζί με αυτήν και την αρχαία γνώση. Ο Πάνας, ο μεγαλύτερος Θεός των Ελλήνων, δανείζει τα χαρακτηριστικά του στο διάβολο της Χριστιανικής εποχής!
Πράγματι! Σε καμιά άλλη εποχή ο άνθρωπος δεν μπέρδεψε περισσότερο την έννοια της πληροφορίας με την έννοια της Γνώσης! Μπέρδεψε δηλαδή τις δύο βασικές ιδιότητες του Ερμή. Η πληροφορία ΔΕΝ είναι Γνώση! Μπορεί μάλιστα να αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην απόκτησή της.
Και τι είναι αυτό που ο Castaneda αλλά και πολλοί άλλοι εσωτεριστές αποκαλούν σιωπηλή γνώση? Ο πλανήτης της επικοινωνίας αποκαλύπτει το δρόμο προς τη γνώση της σιωπής!

Όμως το σύμβολο της τριαδικότητας σχετίζεται αστρολογικά και με τις 3 ιδιότητες των ζωδίων. Εδώ τα Μεταβλητά (δηλαδή Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης, Ιχθύες), αντιπροσωπεύουν την 3η Δύναμη.
Και τι παρατηρούμε στα Μεταβλητά σε σχέση με τα Παρορμητικά και τα Σταθερά ζώδια? Στα Παρορμητικά έχουμε πάντα το δίδυμο Ήλιου- Σελήνης να εκφράζεται στην πολικότητα: δηλαδή η Σελήνη είναι σε κυριαρχία στον Καρκίνο και σε αδυναμία στον Αιγόκερω. Ο Ήλιος είναι σε έξαρση στον Κριό, σε πτώση απέναντι στον Ζυγό. Ο Άρης είναι σε κυριαρχία στον Κριό και σε αδυναμία στον Ζυγό. Μπορεί κανείς να βρει σταδιακά όλα τα υπόλοιπα δίπολα. Το ίδιο και στα Σταθερά ζώδια: το δίπολο Ήλιου- Σελήνης (1η -2η δύναμη, «θετική»- «αρνητική» αντίστοιχα), φαίνεται από την κυριαρχία του Ήλιου στον Λέοντα και την αδυναμία του στον Υδροχόο ενώ η Σελήνη σε έξαρση στον Ταύρο βλέπει τον εαυτό της απέναντι στον Σκορπιό σε πτώση. Στα Παρορμητικά και στα Σταθερά ζώδια έχουμε μια επανάληψη της «θετικής» και της «αρνητικής» δύναμης. Εκεί ο Ερμής δεν εμφανίζεται πουθενά σε έξαρση, κυριαρχία, αδυναμία ή πτώση! Στα μεταβλητά το σκηνικό αλλάζει. Εδώ έχουμε τη συνεχόμενη εμφάνιση του Ερμή αφού είναι σε κυριαρχία, έξαρση, αδυναμία ή πτώση σε κάθε ζώδιο αυτού του Σταυρού!
Εδώ εμφανίζεται πλήρως ο συμβολισμός και η αντιστοιχία της 3ης δύναμης, του Μεταβλητού Σταυρού και του Ερμή!
Ο Ήλιος σε έξαρση στον Κριό (και ο Άρης, ο 2ος αρσενικός πλανήτης σε κυριαρχία) είναι ο αντιπρόσωπος της «θετικής» δύναμης και του Παρορμητικού Σταυρού ενώ η Σελήνη σε έξαρση στον Ταύρο (και η Αφροδίτη σε κυριαρχία), αντιπροσωπεύει τη 2η , την «Παθητική» δύναμη. Ο Ερμής που κυριαρχεί στο αμέσως επόμενο ζώδιο των Διδύμων, είναι ο αντιπρόσωπος και κυρίαρχος της 3ης δύναμης και του Μεταβλητού Σταυρού!
Τι είναι όμως αυτή η μυστηριώδης 3η δύναμη και που ακριβώς βρίσκεται το μυστήριό της?
Το μυστήριό της κρύβεται στο ότι δεν μπορεί ποτέ να γίνει άμεσα αντιληπτή!
Σε αντίθεση με τις άλλες δύο που είναι άμεσα αντιληπτές.
Η 3η δύναμη σχετίζεται με το πλαίσιο αναφοράς μέσα στο οποίο αντιπαρατίθενται οι άλλες δύο δυνάμεις και μπορεί να θεωρείται αυτονόητο αλλά δεν είναι συνειδητά αντιληπτό. Όπως γράφει και ο Δημήτρης Περετζής όταν λέμε σε κάποιον να ανοίξει την πόρτα, δεν εννοούμε να την κλωτσήσει με χτύπημα καράτε ούτε να την ανοίξει με τσεκούρι. Είναι αυτονόητο και κοινή παραδοχή ότι πρέπει να γυρίσει το πόμολο. Ο αγώνας ανάμεσα σε δύο πυγμάχους έχει τελείως διαφορετική σημασία όταν γίνεται στο ρινγκ από το να γίνει σε κάποιον καυγά σε ένα μπαρ για παράδειγμα. Η σύμβαση που καθορίζει τα διαφορετικά νοήματα σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις, είναι η 3η δύναμη. Ο παρατηρητής τη θεωρεί υποσυνείδητα δεδομένη αλλά δεν έχει άμεση επίγνωση της παρουσίας της! Αυτό έχει σημαντική σχέση με τη έννοια της 3ης Δύναμης ως «Λόγο». Με την Ελληνική λέξη «Λόγος» εννοούμε την αναλογία αλλά και την ταυτόχρονη δράση αιτίας και αποτελέσματος. Με την έννοια της αναλογίας εννοούμε τις γενικές παραδοχές χάρη στις οποίες οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα γεγονότα και επικοινωνούν μεταξύ τους. Ο ανθρώπινος νους όμως, αντιλαμβάνεται γραμμικά την έννοια του χρόνου και ως εκ τούτου ένα γεγονός είναι η αιτία ενός άλλου γεγονότος. Είναι όμως πραγματικά έτσι? Στον μικρόκοσμο της καθημερινότητάς μας μπορεί αυτό να ισχύει αλλά σε μια ευρύτερη κλίμακα φαινομένων, αυτό είναι πολύ αμφίβολο. Τελικά παραμένει αιώνια το ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα. Εδώ έχουμε την έννοια του λόγου ως ταυτόχρονο αίτιο και αποτέλεσμα. Η σχετικότητα του χωροχρόνου και η ψευδαίσθηση της γραμμικότητας είναι κάτι που μπορεί να αποδειχτεί με την αστρολογική μεθοδολογία αλλά αυτό είναι θέμα ενός άλλου άρθρου. Ωστόσο η έννοια του Λόγου ως «αναλογία» και ως «Λόγο του Θεού» μπορούν να αποδοθούν στον Ερμή αφού είναι ο εκφραστής της 3ης δύναμης αλλά και ο αγγελιοφόρος των Θεών, αυτός που μεταφέρει το Λόγο τους. Η γραμμική αντίληψη του ανθρώπου για τον χωρόχρονο, εκφράζεται μέσω του νόμου του 7, δηλαδή τις επτά νότες και τους επτά πλανήτες. Ο Ερμής όμως είναι αυτός που κατασκεύασε και χάρισε την επτάχορδη λύρα στον Απόλλωνα. Στον Ερμή συνενώνονται ο νόμος του 3 και ο νόμος του 7.

Ο Ερμής επίσης είναι ο μόνος από τους 7 παραδοσιακούς πλανήτες που το σύμβολό του αποτελείται από 3 ξεχωριστά μέρη, την Ημισέληνο, τον Κύκλο και τον Σταυρό. Όλοι οι άλλοι έχουν δύο διακριτά μέρη. Αυτά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, συμβολίζουν τα τρία ενεργειακά σημεία στο ανθρώπινο σώμα στα οποία υπάρχει το κιννάβαρι, ο «θειούχος υδράργυρος», το βασικότερο «συστατικό» της αλχημικής μεταστοιχείωσης. Αυτά τα κέντρα βρίσκονται: α) πίσω από τα μάτια (το λεγόμενο «τρίτο μάτι», β) στην καρδιά γ) δύο εκατοστά κάτω από τον αφαλό στο ύψος του 5ου οσφυϊκού σπονδύλου.
Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος ήταν φυσικό ή μυθολογικό πρόσωπο. Δεν σχετίζεται με τον πλανήτη, όπως άλλωστε είναι γνωστό. Όμως η «Ερμεία» φύση του έργου του και το ίδιο το όνομά του επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω για τις ιδιότητες του πλανήτη.
Στις αδελφότητες των Δερβίσηδων, ο Δάσκαλος ονομαζόταν “Dervish”, λέξη που προέρχεται από το «Ερμής» και σημαίνει μεσολαβητής- ενδιάμεσος.
Οι περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες χόρευαν σχηματίζοντας με τα υψωμένα χέρια και το σώμα τους το σύμβολό του.
Ουσιαστικά αναφέρεται στον «Παρατηρητή μέσα μας» και στην κατάσταση της «παρατήρησης του εαυτού», στην εύθραυστη και απαλή εκείνη ενέργεια – κατάσταση Συνείδησης, που οδηγείται όποιος ασκεί διάφορες πρακτικές διαλογισμού.
Δηλαδή στην ιερή κατάσταση της «ΠΡΟΣΟΧΗΣ» και δη της «Διπλής Προσοχής» όπως την αποκαλεί ο Γκουρτζίεφ.
Είναι το σημείο που κατέρχεται το περιστέρι ή αλλιώς η Χάρη του Θεού.
Προσέξτε την παρακάτω ακολουθία:
Ο Ήλιος έχει έξαρση στον Κριό που κυβερνά ο Άρης. Ο Άρης έχει έξαρση στον Αιγόκερω που κυβερνά ο Κρόνος. Ο Κρόνος έχει έξαρση στον Ζυγό που κυβερνά η Αφροδίτη. Η Αφροδίτη έχει έξαρση στους Ιχθείς που κυβερνά ο Δίας. Ο Δίας έχει έξαρση στον Καρκίνο που κυβερνά η Σελήνη. Τέλος η Σελήνη έχει έξαρση στον Ταύρο. Εδώ τελειώνει αυτός ο κύκλος, στον οποίο βλέπουμε όλους τους παραδοσιακούς πλανήτες εκτός από τον Ερμή. Οι πλανήτες σε έξαρση είναι στην καλύτερή τους θέση. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν προβλήματα εκεί, αλλά εμπεριέχουν δυνητικά την ολοκλήρωση της λειτουργίας τους. Έτσι μέσω της έξαρσής τους προσφέρουν στον άνθρωπο μια δυνατότητα ανάπτυξης αντίστοιχη με το συμβολισμό που εκφράζουν σε κάθε περίπτωση. Ο Ερμής είναι ο παρατηρητής όλης αυτής της διαδικασίας! Ταυτόχρονα την εμπεριέχει και αυτό μπορούμε να το δούμε στο εξαιρετικά ενδιαφέρον σύμβολο της ένωσης των πλανητών στον Ερμή.
 



Ας μην ξεχνάμε πως Γιόγκα σημαίνει ένωση.
Άρα ο Ερμής είναι η ίδια η Γιόγκα και το αντικείμενό της.
Είναι επίσης η γέφυρα ανάμεσα στο «συνειδητό» και το «ασυνείδητο».
Στο Βουδισμό και τη «Θιβετιανή Βίβλο των νεκρών» είναι η κατάσταση του “bardo” δηλαδή των λίγων στιγμών του διαστήματος ανάμεσα στον ύπνο και στον άλλον ύπνο που οι άνθρωποι ονομάζουν «εγρήγορση», ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο.
Εκεί ο κατάλληλα εκπαιδευμένος ασκητής εκτοξεύεται σε ανώτερα επίπεδα συνείδησης.
Εδώ εξηγείται και η ιδιότητά του Ερμή ως ψυχοπομπού!

Όμως αυτό πραγματοποιείται μέσω των ανωτέρων σωμάτων που ο άνθρωπος έχει δυνατότητα να δημιουργήσει και να «θρέψει». Αυτά που αντιστοιχούν στη «λευκή» και «κόκκινη» φιλοσοφική λίθο, στο «αστρικό» και «νοητικό» σώμα και περιγράφονται σε πολλά εσωτερικά κείμενα, όπως για παράδειγμα το Κινέζικο κλασσικό βιβλίο με τίτλο «το μυστικό του χρυσού άνθους».
Τι είναι όμως αυτά τα ανώτερα σώματα και τι σχέση έχουν με τον Ερμή? Ουσιαστικά πρόκειται για νέες συνάψεις στο πολύπλοκο ανθρώπινο νευρικό σύστημα που οδηγούν σε ανάπτυξη και διεύρυνση της συνείδησης.
Η ανάπτυξη αυτή δεν είναι απλή ιστορία και προκύπτει μέσα από τη μάχη με τις ανθρώπινες μηχανικές συνήθειες, που εκφράζονται από τις συνηθισμένες διαδρομές των εντυπώσεων που δεχόμαστε, μέσα από τις ίδιες διαδρομές στον νευρικό ιστό.
Ο συσχετισμός του Ερμή με το νευρικό σύστημα δεν έχει να κάνει μόνο με τη χρήση του νευρικού συστήματος ως διαβιβαστή αισθήσεων και εντυπώσεων. Έχει να κάνει και με τη δημιουργία νέων συνάψεων στο νευρικό σύστημα, νέων οδών, που αποτελούν τον καινούριο φορέα του ανώτερου σώματος που χτίζει ο άνθρωπος, νέα πεδία αντίληψης για την ανάπτυξη της συνείδησης, τον φορέα της Ψυχής!

Η λέξη συνείδηση –όπως γράφει η Σοφία Άντζακα, προέρχεται από το συν- ειδέναι και υποδηλώνει την ταυτόχρονη παρουσία σε δύο επίπεδα, τον συγκερασμό και τη συγχώνευση δύο διαφορετικών κόσμων σε μια τρίτη κατάσταση παρουσίας.
Υποδηλώνει επίσης ένα βαθύτερο γνωστικό υποκείμενο στον άνθρωπο, που κάνει τον ίδιο αντικείμενο της παρατήρησής του!
Αξιόλογες επισημάνσεις και αποσυμβολισμούς μπορεί κανείς να βρει στο κεφάλαιο του Jung για τον Ερμή, με τίτλο: «Mercurius, το Πνεύμα στην ύλη».
Εδώ αξίζει να διαλογιστεί κάποιος για τη σχέση του πλανήτη με το κορυφαίο φιλοσοφικό, και επιστημονικό ερώτημα όλων των εποχών, που με την ανακάλυψη της έλικας του D.N.A. (Κηρύκειο), παίρνει νέες διαστάσεις: το αίνιγμα της γέννησης της συνείδησης από την ύλη.
Είναι αλήθεια πως σε κάποιες εσωτερικές ατραπούς –όπως αυτή που ο Γκουρτζίεφ αποκάλεσε «Τέταρτο Δρόμο», η βασικότερη αρχή για κάποιον είναι το να τις ανακαλύψει!.
Αυτό προϋποθέτει για τον αναζητητή έναν πολύ ισχυρό Ερμή – οδηγό εντός του, που θα τον οδηγήσει με ακρίβεια μέσα από δύσβατα και απατηλά μονοπάτια.
Γιατί η «ενδιάμεση κατάσταση», το «bardo» και η «διπλή προσοχή», όσο κι αν τα περιγράψει κανείς, θα είναι πραγματικά κατανοητά ΜΟΝΟ σε όσους τα ΒΙΩΣΑΝ ΣΩΜΑΤΙΚΑ με την δική τους υπερπροσπάθεια και «τέχνη» αλλά και τη «Χάρη του Θεού» και σκοτεινά μυστικά για τους αμύητους, και όσους κάνουν βέβηλες, βίαιες και χονδροειδείς διανοητικές προσεγγίσεις.

O Χάρρυ Πότερ για να πάρει το τρένο “Hogwarts Express” για τη σχολή μαγείας, έχει λάβει την ακατανόητη εντολή να περιμένει στην αποβάθρα 9 και ¾. Ούτε στην 9, ούτε στη 10, αλλά στην 9 και ¾, όπου με μια πραγματικά εμπνευσμένη και φαινομενικά παράλογη μαγική πράξη περνά μέσα από έναν τοίχο στον ενδιάμεσο χώρο και βρίσκεται μέσα στο τρένο και ταυτόχρονα στο πολυπόθητο μονοπάτι της Γνώσης και της αναζήτησης της Φιλοσοφικής Λίθου. 

Θανάσης Ματσώτας

Βιβλιογραφία

Δημήτρης Περετζής «Συνείδηση και εννεάγραμμα. Ο Gurdjieff σήμερα»
Δημήτρης Περετζής «Η Γιόγκα της Προσοχής»
Σοφία Άντζακα «Δεσμοτροπία»
Aleister Crowley «Nine lectures on Yoga»
Jean Paul Giudicelli de Cressac- Bachelerie « Pour la Rose Rouge et la Croix d'Or» 
Lois Rodden Astrodatabank

Copyright 2014 © Thanasis Matsotas
This article may not be reproduced without the authors’ prior consent.
This article is protected under Law 2121/९३