Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ανάδρομος Ερμής- Οκτώβριος 2013


Ο Ερμής γυρίζει ανάδρομος  κάθε 3-4 μήνες για 3-4 εβδομάδες περίπου. Ξεκινά αυτή την κίνηση όταν βρίσκεται περίπου 14 μοίρες μπροστά από τον Ήλιο. 
Αυτήν την περίοδο αρχίζει την ανάδρομη κίνησή του στις 22 Οκτωβρίου και ξαναγυρίζει ορθόδρομος στις 11 Νοεμβρίου 2013. 
Η επίδρασή του ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό το διάστημα.
Για να γίνει κατανοητό αυτό θα πρέπει πρώτα να εξηγήσω το φαινόμενο της στάσης και της σκιάς.
Τα δύο χρονικά διαστήματα που ο πλανήτης (φαινομενικά) επιβραδύνει την κίνησή του για να αλλάξει πορεία είναι πολύ σημαντικά και λέγονται «διαστήματα στάσης».  Αυτά, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι στην αρχή και στο τέλος της ανάδρομης κίνησης. Τότε παρατηρούμε να συμβαίνουν όλα αυτά τα φαινόμενα που εκφράζει η ανάδρομη κίνησή του, στη μέγιστη έντασή τους. Πολλοί όμως έχουν παρατηρήσει αυτήν την ένταση των φαινομένων και για λίγο διάστημα αφού ο πλανήτης επανέλθει στην κανονική πορεία του. Αυτό εξηγείται με την έννοια της «σκιάς» που αναφέρθηκε παραπάνω. Μπορούμε δηλαδή να θεωρήσουμε πως ακόμη βρίσκεται υπό την επιρροή και τον «χρωματισμό» της ανάδρομης κίνησής του.
Όταν ο πλανήτης διατρέχει τις μοίρες εκείνες του ζωδιακού που μετά θα τις καλύψει σε ανάδρομη φορά, λέμε ότι είναι στην πρώτη περίοδο της «σκιάς». Όταν μετά γυρίσει ορθόδρομος, θα ξανακαλύψει τις ίδιες μοίρες και τότε θα βρίσκεται στη δεύτερη περίοδο της «σκιάς».
 Ο πρώτος κύκλος της «σκιάς» του Ερμή ξεκινά μέσα σε 2-3 εβδομάδες πριν από τη φαινομενική στάση του, ενώ ο δεύτερος κύκλος πραγματοποιείται εντός 3 εβδομάδων από τη δεύτερη.
Είναι παρατηρημένο πως τα εντονότερα αποτελέσματα της επιρροής του γίνονται 1-2 ημέρες αφότου επανέλθει στην ορθή πορεία του, όπως επίσης και γύρω από τις 2 περιόδους των στάσεών του. Στον Ερμή παρατηρούνται περισσότερο από κάθε άλλον πλανήτη τα φαινόμενα της «σκιάς» και της στάσης που περιέγραψα παραπάνω. 
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η παρουσία του ανάδρομου Ερμή αυτήν την περίοδο μπορεί να γίνει σταδιακά αισθητή πολύ πριν τις 22 Οκτωβρίου και να συνεχίσει μετά τις 11 Νοεμβρίου μέχρι περίπου το τέλος του μήνα.


Κατά τη διέλευσή του ανάδρομου Ερμή όλα γίνονται με καθυστέρηση ή ετεροχρονισμένα. Συνήθως τα πράγματα αργούν να γίνουν αλλά πολλές φορές μπορεί να συμβεί κάτι νωρίτερα από την ώρα που ήταν αναμενόμενο. Οι αναβολές ή και οι οριστικές ματαιώσεις είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι καθυστερήσεις στα ραντεβού ή στις συγκοινωνίες, τα μηχανήματα που συνεχώς χαλάνε, ιδιαίτερα όσα έχουν να κάνουν με την επικοινωνία και το διαδίκτυο, τα emails που δεν φτάνουν ποτέ στον αποδέκτη τους και χάνονται, οι κακές συνεννοήσεις που δημιουργούν μπερδέματα, είναι μερικά μόνο από τα ευτράπελα που συμβαίνουν υπό την επιρροή του ανάδρομου Ερμή. Με τον ανάδρομο Ερμή λέγονται τα λάθος πράγματα, την πιο ακατάλληλη στιγμή σε αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους που δεν θα πρέπει να τα γνωρίζουν. Χρειάζεται να σκέφτεται πολύ κανείς πριν πει οτιδήποτε, γιατί οι παρανοήσεις οδηγούν είτε σε διαστρεβλώσεις, είτε σε παρεξηγήσεις. Βέβαια όλα αυτά μπορεί να έχουν και τη θετική τους πλευρά, αφού με τον ανάδρομο Ερμή μπορεί να μας φανερωθεί για παράδειγμα, «από το πουθενά» η λύση στο πρόβλημά μας ή να μάθουμε ξαφνικά και «από το πουθενά», κάποιο μυστικό που θα μας βγάλει από μια δύσκολη θέση. Ή επίσης μια αναβολή σε κάποια δικαστική υπόθεση μπορεί ενδεχομένως να είναι προτιμητέα σε κάποιες περιπτώσεις. Άρα η ανάδρομη διέλευση αυτού του πλανήτη αλλά και οποιουδήποτε άλλου, δεν είναι απαραίτητα αρνητική. Συχνά μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια. Οι παλιοί φίλοι και γνωστοί που ξαφνικά μας θυμούνται σε τέτοιες περιόδους μπορεί άνετα να ανήκουν στη μία ή στην άλλη κατηγορία. Ο Ερμής έχει να κάνει με την πληροφορία και τη μετάδοσή της, οπότε η ανάδρομη κίνηση μπορεί να δημιουργήσει πολλούς αναχρονισμούς που τελικά να λειτουργήσει προς όφελός μας. Συχνά συμβαίνει να ψάχνουμε κάτι και να μην το βρίσκουμε ή να προσπαθούμε να θυμηθούμε κάτι και η μνήμη να αρνείται να συνεργαστεί. Η καλύτερη λύση σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην πιέσουμε την κατάσταση και να παραιτηθούμε από την προσπάθεια. Είναι βέβαιο πως μετά από λίγο το υποσυνείδητό μας θα φέρει μόνο του στην επιφάνεια οτιδήποτε ψάχνουμε!
Γενικά πάντως όταν ο Ερμής στρέφεται σε ανάδρομη πορεία, είναι μια εποχή που καλό είναι να αποφεύγονται κάποια πράγματα όπως είναι το οριστικό κλείσιμο συμφωνιών, η υπογραφή συμβολαίων, η αλλαγή επαγγέλματος και γενικά οι σημαντικές αποφάσεις. Αντίθετα είναι μια πολύ καλή εποχή για ενδοσκόπηση και αξιολόγηση στόχων και πεπραγμένων. Είναι η κατάλληλη ώρα για «ασκήσεις επί χάρτου» και σχεδιασμούς που θα μπουν σε πρακτική εφαρμογή μόλις ο πλανήτης ορθοδρομήσει. 
Στο γενέθλιο ωροσκόπιο ο ανάδρομος Ερμής έχει συχνά συνδεθεί από την παραδοσιακή αστρολογία με διανοητικά προβλήματα ή προβλήματα στην ομιλία. Για να συμβούν αυτά, και ιδιαίτερα το πρώτο, θα πρέπει πολλά και πολύ σημαντικά στοιχεία του ωροσκοπίου να τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση, με πρώτο απ’ όλα τον κυβερνήτη του 3ου οίκου που σχετίζεται με την ομιλία, την επικοινωνία και την αντίληψη γενικότερα. Μπορεί να υπάρξουν κάποιες περιπτώσεις δυσλεξίας, ενώ κάποιες φορές συναντάμε τις περιπτώσεις παιδιών που αργούν να μιλήσουν. Συχνά μάλιστα μόλις το κάνουν λένε μια φράση ολόκληρη!
Σε καμία περίπτωση ο ανάδρομος Ερμής δε σχετίζεται από μόνος του με την έλλειψη ευφυΐας. Συχνά μάλιστα μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο. Μπορεί να δείχνει μια ιδιαίτερη ικανότητα ή ταλέντο ή ακόμη μια ξεχωριστή αίσθηση του χιούμορ. Ο Rene Goscinny, ο δημιουργός του Asterix, είχε ανάδρομο Ερμή στο 12ο οίκο, που ίσως ήταν ο βασικός υπεύθυνος για το σουρεαλιστικό- αναχρονιστικό χιούμορ που συναντάμε στα διάφορα καρέ. Ποιος δε θυμάται τον Ρωμαίο λεγεωνάριο Σαιντλούισμπλουζ (Saintlouisblues), παρμένο από το ομώνυμο «Jazz standard» της Billy Holliday, τα πρόσωπα των «Beatlles» ανάμεσα στους Βέλγους πολεμιστές και της Elizabeth Taylor στη μορφή της Κλεοπάτρας. Ο Ζακ Σιράκ, νέος και ανερχόμενος ακόμη φιλελεύθερος πολιτικός, είδε το πρόσωπό του στο ρόλο του μάνατζερ που προσπαθούσε να διαβρώσει τους Γαλάτες με τον ιό της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας. 
Ο άνθρωπος με το γενέθλιο Ερμή ανάδρομο, μπορεί να είναι πιο συνετός στον τρόπο σκέψης και να αργεί να βγάλει συμπεράσματα ή να πάρει αποφάσεις. Η σκέψη του είναι στραμμένη εσωτερικά και διαθέτει μεγάλη ικανότητα αφομοίωσης γνώσεων. Δεν αρέσκεται σε επίδειξη ευφυΐας, αλλά σεμνά και σιωπηλά, απορροφά «σαν σφουγγάρι» κάθε διαθέσιμη πληροφορία. Αντιλαμβάνεται εύκολα τον ψυχισμό των άλλων, ενώ συχνά μπορεί να είναι αφηρημένος και αποσπασμένος στον κόσμο του. Έχει τον δικό του τρόπο και ρυθμό σκέψης και αντιμετωπίζει ουσιαστικά κατ’ αναλογία, το ίδιο πρόβλημα που έχει και ένας αριστερόχειρας που προσπαθεί να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο που έχει φτιαχτεί για δεξιόχειρες. Αυτή όμως ακριβώς η δυσκολία είναι που τον έχει «σκληραγωγήσει» και έτσι έχει μάθει να ζει με αυτόν τον τρόπο. Γι αυτό συχνά πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάδρομο Ερμή στο γενέθλιο χάρτη τους, αντιμετωπίζουν καλύτερα και υπομένουν πιο ήρεμα τις εκνευριστικές μικροδυσκολίες της καθημερινότητας, που έρχονται στο προσκήνιο όταν ο πλανήτης από διέλευση βρίσκεται σε ανάδρομη τροχιά.

Θανάσης Ματσώτας