Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

«Διάβαση» του Ερμή- Μάιος 2016. Η αστρολογική επιρροή ενός σπάνιου φαινομένου


Η παρακάτω εργασία αναφέρεται στο άγνωστο στους αστρολόγους φαινόμενο της ¨Διάβασης" του Ερμή. Γράφτηκε τον Νοέμβριο του 2015 και δημοσιεύτηκε στο Ανοιξιάτικο τεύχος (Απρίλιος 2016) του αστρολογικού περιοδικού της ISAR(International Society for Astrological Research). Τη μετάφραση στα Αγγλικά έκανε ο Γιώργος- Ορφέας Ματσώτας.

Ζούμε στην εποχή του Ερμή! Οι αστρολόγοι μιλούν για την εποχή των Ιχθύων και τη μετάβαση στην εποχή του Υδροχόου, αλλά αυτό δεν αποτελεί αντίφαση. Σε κάθε μεγάλη «Εποχή» έχουμε εμφάνιση και σημαντική εμπλοκή της πολικότητας. Εδώ έχουμε την Παρθένο με κυβερνήτη τον Ερμή, ως απέναντι ζώδιο από τους Ιχθείς. Μην ξεχνάμε πως ο κυβερνήτης του Υδροχόου, ο Ουρανός θεωρείται η ανώτερη οκτάβα του Ερμή. Όλο αυτό είναι κάτι παραπάνω από προφανές, αφού τα πάντα διέπονται από την επικοινωνία και το εμπόριο, ενώ τα χρηματιστήρια καθορίζουν τα πάντα. Πάνω απ’ όλα όμως, ζούμε στο βασίλειο της πληροφορίας! Η δύναμη της πληροφορίας είναι τεράστια και καθοριστική. Ωστόσο ζούμε και στην εποχή που ποτέ άλλοτε, ο άνθρωπος δεν είχε ταυτίσει και μπερδέψει τόσο πολύ, την πληροφορία με τη Γνώση! Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις η μελέτη της κίνησης του Ερμή, αποκτά μεγάλη σημασία. 


Στις 9 Μαΐου 2016 θα έχουμε ένα σχετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που ονομάζεται «Διάβαση του Ερμή» (Transit of Mercury). Ουσιαστικά πρόκειται για μια έκλειψη του Ήλιου από τον Ερμή, που βέβαια είναι έκλειψη μόνον κατ’ όνομα, αφού ο Ερμής περνώντας ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο και πολύ κοντά σε αυτόν, φαίνεται σαν μια μικρή κουκίδα μέσα στον Ηλιακό δίσκο και είναι αδύνατον να τον κρύψει από τον Γήινο παρατηρητή. Η προηγούμενη συνέβη το 2006 και η επόμενη θα γίνει το 2019. Κάτι ανάλογο είχαμε τον Ιούνιο του 2012, με το ακόμη σπανιότερο γεγονός της Διάβασης της Αφροδίτης. 

Η «διάβαση» αστρονομικά 

Ο Ερμής, όπως φαίνεται από τη Γη, ευθυγραμμίζεται με τον Ήλιο και τη Γη, μια φορά όταν βρίσκεται ανάμεσα στα δύο ουράνια σώματα και δεύτερη φορά όταν βρίσκεται ο Ήλιος ανάμεσα στη Γη και τον Ερμή. Η πρώτη ονομάζεται «κατώτερη σύνοδος» και η δεύτερη «ανώτερη σύνοδος». Όπως είναι προφανές, η «διάβαση του Ερμή» γίνεται μόνο όταν έχουμε κατώτερη σύνοδο και ταυτόχρονα παραλληλία Ερμή- Ήλιου. Υπάρχουν κατώτερες σύνοδοι που ο Ερμής δεν είναι σε όψη παραλληλίας με τον Ήλιο, δηλαδή δεν φαίνεται από τον Γήινο παρατηρητή να περνάει μέσα από τον Ηλιακό δίσκο. Σε αυτή την κατώτερη σύνοδο δεν έχουμε το φαινόμενο της διάβασης. Κατά τη διάβαση ο Ερμής είναι πάντα στο αφήλιο, δηλαδή στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση της ελλειπτικής τροχιάς του από τον Ήλιο. Εκεί αναπτύσσει και τη μικρότερη ταχύτητα. Επίσης είναι πάντοτε ανάδρομος. Το φαινόμενο λαμβάνει χώρα είτε το Μάιο είτε τον Νοέμβριο, στα ζώδια του Ταύρου και του Σκορπιού αντίστοιχα. 



Ο Κέπλερ είχε προβλέψει τη διάβαση της 7ης Νοεμβρίου 1631, που ήταν η πρώτη που παρατηρήθηκε από τον Pierre Gassendi. 
Η Διάβαση του Ερμή έρχεται περιοδικά σε ζεύγη (όχι πάντοτε) και γίνεται 13-14 φορές ανά αιώνα. Παρακάτω παραθέτω τις ημερομηνίες που πραγματοποιείται για τον 20ό και 21ο αιώνα. Μπορείτε να δείτε περισσότερες ημερομηνίες στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της NASA, http://eclipse.gsfc.nasa.gov/transit/catalog/MercuryCatalog.html 

14 Νοεμβρίου 1907 
7 Νοεμβρίου 1914 
8 Μαΐου 1924 
10 Νοεμβρίου 1927 
11 Μαΐου 1937 
11 Νοεμβρίου 1940 
14 Νοεμβρίου 1953 
6 Μαΐου 1957 
7 Νοεμβρίου 1960 
9 Μαΐου 1970 
10 Νοεμβρίου 1973 
13 Νοεμβρίου 1986 
6 Νοεμβρίου 1993 
15 Νοεμβρίου 1999 
7 Μαΐου 2003 
8 Νοεμβρίου 2006 
9 Μαΐου 2016 
11 Νοεμβρίου 2019 
13 Νοεμβρίου 2032 
7 Νοεμβρίου 2039 
7 Μαΐου 2049 
9 Νοεμβρίου 2052 
10 Μαΐου 2062 
11 Νοεμβρίου 2065 
14 Νοεμβρίου 2078 
7 Νοεμβρίου 2085 
8 Μαΐου 2095 
10 Νοεμβρίου 2098 
12 Μαΐου 2108 

Η περιοδικότητα του φαινομένου δεν έχει την αντίστοιχη ακρίβεια της Διάβασης της Αφροδίτης αλλά ακολουθεί έναν κύκλο αντίστοιχο με αυτό του Σάρου, που ισχύει για τις Σεληνιακές εκλείψεις όπως επίσης και για τις εκλείψεις του Ήλιου από τη Σελήνη. Στην περίπτωση του Ερμή οι σειρές που απαρτίζουν κάθε κύκλο, είναι πολύ μικρότερες και δεν περιλαμβάνουν πολλές εκδηλώσεις του φαινομένου. Η συγκεκριμένη διάβαση του Μαΐου ανήκει στη σειρά 7 και γίνεται στο Νότιο Δεσμό του Ερμή. Θα διαρκέσει 7,5 ώρες. Θα είναι ορατή από τη δυτική Ευρώπη, την ανατολική βόρεια Αμερική και το μεγαλύτερο μέρος της νότιας. Η προηγούμενη της ίδιας σειράς έγινε το 1970 και η επόμενη θα γίνει το 2062. 

Η αστρολογική σημασία της διάβασης 

Πραγματοποιείται στις 19ο 24΄ του Ταύρου. 
Καταρχήν θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τέτοιου είδους φαινόμενα δεν έχουν ιδιαίτερη επίδραση στα προσωπικά ωροσκόπια, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικά για την ανθρωπότητα. Να σημειωθεί εδώ, ότι οι Διαβάσεις της Αφροδίτης κινούνται ανάδρομα στο ζωδιακό, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη μετάπτωση του σημείου G της Εαρινής Ισημερίας. Άρα σχετίζεται με τις αστρολογικές «Εποχές» ή Πλατωνικούς «Μήνες». Έχει δηλαδή περισσότερο μακροκοσμική επίδραση στην ανθρωπότητα. Οι Διαβάσεις του Ερμή κινούνται ορθόδρομα. Η επιρροή του γίνεται πάλι σε μακροκοσμική κλίμακα, αλλά όχι τόσο πολύ όσο της Αφροδίτης. 
Η επιρροή λοιπόν αυτών των φαινομένων λειτουργεί σε βάθος πολλών ετών, πριν και μετά και όχι μόνο κατά την περίοδο της διάβασης. Σηματοδοτούν σημαντικά γεγονότα, όπως γεωφυσικά και καιρικά φαινόμενα μεγάλης κλίμακας, δημιουργία μεγάλων οργανισμών, κρατών ή θρησκειών, οικονομικά και χρηματιστηριακά συμβάντα και γενικότερα δίνουν το ευρύτερο «καθοδηγητικό» πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν οι πλανητικοί κύκλοι. Επίσης τις χρονιές της διάβασης παρατηρούμε κατασκευές γεφυρών όπως επίσης και μια κάπως αυξημένη συχνότητα σε αεροπορικά δυστυχήματα. 

Ας δούμε ενδεικτικά κάποιες από τις χρονιές που είχαμε το φαινόμενο της Διάβασης του Ερμή: 

1789: Θα δούμε πόσο σημαντική ήταν η επίδραση της Διάβασης του Ερμή από τη 14η μοίρα του Σκορπιού στη δημιουργία και εξέλιξη της Γαλλικής επανάστασης. Παρατηρούμε τον Ήλιο και τον Ερμή σε πολύ σκληρό Ταυ- τετράγωνο με Άρη, Ουρανό, Πλούτωνα. Ο Άρης είναι σε αντίθεση ιδιομοιρίας με τον Πλούτωνα, κάτι που δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στον σχηματισμό και ασφαλώς σχετίζεται με την ένταση της επανάστασης αλλά και τις θηριωδίες που επακολούθησαν. Υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα στους χάρτες των συντελεστών της επανάστασης. Ο Λουδοβίκος ΧVI είχε Σελήνη στην 8η μοίρα του Σκορπιού και η Μαρία Αντουανέτα τον Ήλιο της στην 11η μοίρα του ίδιου ζωδίου. Εκεί όμως που φαίνεται τέλεια η επίδραση της Διάβασης, είναι στο ωροσκόπιο του βασικότερου πρωταγωνιστή της επανάστασης, του Ροβεσπιέρου. Ο Ροβεσπιέρος είχε τον Ήλιο του στην 16η μοίρα του Ταύρου σε τετράγωνο με τον Άρη από τις 16ο 59΄ του Λέοντα. Ακριβώς πάνω στον Ταυ σχηματισμό της διάβασης, με εκπληκτική ακρίβεια! Είχαν προηγηθεί άλλες 2 κοντινές χρονικά διαβάσεις, το 1782 και 1786. Ειδικά η δεύτερη είχε πολύ δύσκολους αστρολογικούς σχηματισμούς, με τη διάβαση σε τετράγωνο με Κρόνο και Πλούτωνα και τον Άρη σε σύνοδο με τον Ουρανό. Εκεί θα βρούμε τις αιτίες της Γαλλικής επανάστασης, μια από τις οποίες ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου Lakagígar στην Ισλανδία. Η έκρηξη αυτή θεωρείται από τις πιο θανάσιμες στους ιστορικούς χρόνους, εντός αλλά και εκτός Ευρώπης! Το ηφαιστειακό νέφος προκάλεσε καταστροφή της σοδειάς στη Γαλλία και οδήγησε στο λιμό της περιόδου 1785- 1787, που ήταν μια πολύ βασική αιτία του ξεσηκωμού. Ασφαλώς και το ιδεολογικό υπόβαθρο της επανάστασης, όπως επίσης και η διάδοσή του, είτε τα δούμε από την ανθρωπιστική τους σκοπιά είτε από τη σκοπιά της προπαγάνδας, σχετίζονται συμβολικά με τον Ερμή, όπως επίσης και με τον κύκλο Δία- Ουρανού. Στην προεπαναστατική περίοδο, που ξεκινά το 1786, έχουμε το τετράγωνο των δύο πλανητών, που γίνεται σύνοδος στην έναρξή της το 1789. 



Νέες επαναστατικές ιδέες όμως, απλώνονται στην Ευρώπη και το 1848. Η διέλευση του Ήλιου από τον Υδροχόο και ταυτόχρονα του Άρη από τον Ταύρο στις αρχές της χρονιάς, ενεργοποιούν τη Διάβαση του Νοεμβρίου της ίδια χρονιάς στον Σκορπιό και ξεκινά από την Ιταλία ένα επαναστατικό κύμα, που τον επόμενο μήνα μεταδίδεται στη Γαλλία και στη συνέχεια σε όλη την Ευρώπη.

1815: το Λουξεμβούργο γίνεται ανεξάρτητο κράτος. Τον Απρίλιο γίνεται η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που έχει καταγραφεί, στο ηφαίστειο Tambora της Ινδονησίας με 70000 νεκρούς. Ο Άρης είναι τετράγωνος με τη διάβαση και ο Πλούτωνας πάνω από τη Σελήνη της διάβασης. 

1924: Εκείνη τη χρονιά ο Προοδευτικός Ήλιος της Ελλάδας είναι σε σύνοδο ιδιομοιρίας με τη Διάβαση στη 18η μοίρα του Ταύρου! Πρόκειται για μια πολύ έντονη χρονιά. Ο πολιτικός κόσμος ακροβατεί μεταξύ μοναρχίας και δημοκρατίας σε ένα πολεμικό περιβάλλον κοινωνικής φτώχειας και εξαθλίωσης. Τελικά εγκαθιδρύεται η «Δεύτερη Ελληνική Δημοκρατία», ενώ έχουμε και την πρώτη «ματωμένη Πρωτομαγιά» με πολλά επεισόδια. 

Το 1960 γίνονται ανεξάρτητα κράτη η Μαδαγασκάρη, το Κονγκό, η Δαχομέη, ο Νίγηρας, η Μπουργκίνα Φάσο, η Ακτή Ελεφαντοστού, το Τσαντ, η Κύπρος, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Γκαμπόν, η Νιγηρία, η Μαυριτανία. 

1970: το Νοέμβριο έχουμε την εγκαθίδρυση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, ενώ στις 11 Αυγούστου, με Ήλιο και Άρη σε ακριβές τετράγωνο με τη Διάβαση, εξαπλώνεται η μεγάλη επιδημία χολέρας, που ξεκίνησε από την Ινδία και εξαπλώθηκε σε όλη τη Σοβιετική Ένωση μέχρι Τουρκία και Ρουμανία. 

1986: Στις 26 Απριλίου γίνεται η έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου στο Chernobyl. Στον χάρτη της Διάβασης έχουμε Ήλιο και Ερμή σε κλειστό τετράγωνο με τον Άρη. Να σημειώσω ότι ο Νότιος Δεσμός του Άρη βρίσκεται στις 19ο 51΄ του Σκορπιού, δημιουργώντας μια επιπλέον σύνδεση ανάμεσα στη Διάβαση και τον Άρη. Την ημέρα της έκρηξης, ο διελαύνων Άρης στη 13η μοίρα του Αιγόκερω, τετραγωνίζει ακριβώς τη Σελήνη του χάρτη της Διάβασης, όπως άλλωστε κάνει και δύο ημέρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της Σεληνιακής έκλειψης. Όταν ο Άρης ξαναβρέθηκε στην ίδια ακριβώς μοίρα, στις 21 Αυγούστου, είχαμε μια έκρηξη στη λίμνη Nyos στο Καμερούν. Απελευθερώθηκαν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, σκοτώνοντας 1800 ανθρώπους από ασφυξία. 



Στις 24/5/1993 η Ερυθραία ανεξαρτητοποιείται από την Αιθιοπία με τον Άρη σε τετράγωνο με τη Διάβαση. 

1999: Δημιουργία του Ευρώ. Κραχ στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Στις 17 Αυγούστου γίνεται ο μεγάλος σεισμός στο Kocaeli της Τουρκίας με 15000 νεκρούς. Ο Ήλιος είναι σε τετράγωνο ιδιομοιρίας με τη Διάβαση, ο Κρόνος σε τετράγωνο ιδιομοιρίας με τη Σελήνη, ο Άρης πάνω στον Ταυ- σχηματισμό του χάρτη της Διάβασης με Ήλιο, Σελήνη, Ουρανό και Κρόνο! Η Κωνσταντινούπολη υπέστη τεράστια καταστροφή και εδώ αξίζει να κάνω μια εκτενέστερη ανάλυση, που επιβεβαιώνει και το γενέθλιο χάρτη της πόλης. Στις 11 Αυγούστου έγινε Ηλιακή έκλειψη στις 18ο 21΄του Λέοντα, όπου τα Φώτα ήταν σε σκληρό σχηματισμό «Μεγάλου σταυρού» με Άρη, Κρόνο και Ουρανό, να «χτυπούν» το γενέθλιο Ήλιο της Κωνσταντινούπολης στην 21η μοίρα του Ταύρου! Η Διάβαση του Νοεμβρίου κάνει το ίδιο, ενώ ο Ταυ- σχηματισμός του χάρτη της χτυπά και τη γενέθλια Σελήνη της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι την ημέρα του σεισμού, ενεργοποιείται με ακρίβεια η Διάβαση περισσότερο, παρά η έκλειψη. Ο Ήλιος από διέλευση, είναι ακριβώς στην 24η μοίρα του Λέοντα σε ακριβέστατη όψη με τον Ήλιο της Διάβασης στην 24 μοίρα του Σκορπιού, ενώ ο διελαύνων Κρόνος, τετραγωνίζει με ιδιομοιρία τη Σελήνη της Διάβασης! 





Επίσης με το φαινόμενο της Διάβασης του Ερμή, έχουμε τη δημιουργία του κράτους των Η.Π.Α. το 1776, την οικονομική ύφεση του 1937 και τη δημιουργία της F.E.D (Ομοσπονδιακή τράπεζα των Η.Π.Α.) το 1914. Την ίδια χρονιά έχουμε και τη δολοφονία του Αρχιδούκα Φερδινάνδου της Αυστρίας, που είναι και η αφορμή του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. 
Το Μάιο του 2003 έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό ανεμοστρόβιλων στην ιστορία των Η.Π.Α. αλλά και σωρεία τρομοκρατικών χτυπημάτων σε διάφορες χώρες. Το γεγονός της χρονιάς αυτής ήταν βέβαια ο πόλεμος στο Ιράκ. Η Καμπότζη κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία τον Νοέμβριο του 1953. Το 1973 έχουμε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στην Ελλάδα, που οδήγησαν στην πτώση της δικτατορίας. Το 2006 έχουμε την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις μακροχρόνιας επιρροής, όπως για παράδειγμα η «φούσκα» των ακινήτων στις Η.Π.Α., συνέπεια της έναρξης περιόδου χαμηλών επιτοκίων, από τα τέλη του 1999 έως την κορύφωση του 2006, που οδήγησε στην κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Σε όλα αυτά αλλά και πολλά άλλα γεγονότα, έχει παίξει μεγάλο ρόλο το φαινόμενο της διάβασης του Ερμή, φυσικά σε σχέση με άλλους αστρολογικούς παράγοντες και κυρίως σε σχέση με τα ωροσκόπια των εμπλεκόμενων χωρών. 
Μια πολύ σημαντική παρατήρηση στη Διάβαση του Ερμή, είναι ότι αρκεί μια διέλευση ενός «προσωπικού» πλανήτη τους μήνες που προηγούνται ή έπονται της Διάβασης, όπως ο Ήλιος ή ο Άρης, για να πυροδοτήσει ένα πολύ σημαντικό γεγονός, ενώ σε άλλη περίπτωση θα περιμέναμε τη συμμετοχή πιο «βαριών» πλανητών.

Όταν ο Ερμής βρίσκεται ανάδρομος στην κατώτερη σύνοδο με τον Ήλιο, έχει ονομαστεί συμβολικά από τον μεγάλο αστρολόγο Dane Rudhyar, «Προμηθέας ανάδρομος». Η ταχύτητά του είναι στο πιο χαμηλό σημείο της τροχιάς του και βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση στη Γη. Θεωρείται ότι εγκλωβίζεται συμβολικά από τη δύναμή της, υποδηλώνοντας κάποιου είδους προσκόλληση. Δίνει μια επαναστατική στάση, όπως επίσης και την τάση του ανθρώπου να επικεντρώνεται σε υπερβολική νοητική δραστηριότητα. Απομακρύνεται έτσι από την επαφή του με τη φύση και χάνει το πραγματικό νόημα της ύπαρξής του. Είναι ο επαναστάτης Προμηθέας που αρχικά ταυτίζεται και μετέπειτα αλώνεται από τον ίδιο το σκοπό του. Ουσιαστικά δεν έχει πρόσβαση στην αίσθηση του σώματος, όπως επίσης και στα συναισθήματά του. Όταν αυτό γίνεται στο ζώδιο του Ταύρου, όπως στη φετινή διάβαση, η νοητική δραστηριότητα κατευθύνεται αποκλειστικά σε ωφελιμιστικούς στόχους. Έχει βέβαια πρακτικότητα, αλλά κινδυνεύει να απομακρυνθεί από τις πραγματικές αξίες της ζωής. Αυτό ουσιαστικά είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Να κατευθύνει τη δημιουργική του σκέψη σε ένα μεγάλο όραμα, ωφέλιμο και όχι ωφελιμιστικό. Η καταστροφή του περιβάλλοντος, η κατασπατάληση της ενέργειας, τα διατροφικά σκάνδαλα, το «εικονικό» χρήμα, είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το πάζλ του προβλήματος. Η αναγκαιότητα ή το συμφέρον δίνουν προσωρινές λύσεις με καταστροφικά μακροχρόνια αποτελέσματα. Από την άλλη, υπάρχουν και οι έρευνες προς τη διάσωση του πλανήτη και των φυσικών πόρων. Πρακτικές εφαρμογές με επαναστατική αλλά και ανθρωποκεντρική προοπτική. 



Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του «Προμηθέα ανάδρομου» Ερμή, τονίζονται ακόμη περισσότερο από την 20ή μοίρα του Ταύρου που πραγματοποιείται η σύνοδος. Είναι μια μοίρα που δίνει φιλοδοξία και επιμονή στους στόχους, που οδηγούν στην επιτυχία. Συχνά όμως η έλλειψη μέτρου, η αίσθηση του ανικανοποίητου και ο αριβισμός, δεν αργούν να οδηγήσουν στη διαφθορά και την αυτοκαταστροφή. 
Ο βασικότερος σχηματισμός στο χάρτη της Διάβασης, είναι το Ταυ- τετράγωνο μεταξύ Δία- Κρόνου- Ποσειδώνα. Είναι σημαντικός για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί σχηματιζόταν και το 2006 κατά την προηγούμενη διάβαση, όχι βέβαια με απόλυτη ακρίβεια. Ο δεύτερος είναι ότι πολύ κοντά χρονικά, δηλαδή μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο, θα σχηματισθούν με ακρίβεια τα επιμέρους τετράγωνα του Δία με τον Κρόνο και του Κρόνου με τον Ποσειδώνα αντίστοιχα. Στο ενδιάμεσο διάστημα, στις 6 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί και μια έκλειψη της Αφροδίτης από τον Ήλιο στην 17η μοίρα των Διδύμων, που φυσικά θα είναι σε σύνοδο με την… αντίστροφη έκλειψη, δηλαδή του Ήλιου από την Αφροδίτη, κατά τη διάβαση της Αφροδίτης το 2012. Όλα αυτά… τα περίπλοκα, σε σχέση και με την προαναφερθείσα αργή κίνηση του Ερμή, που αποτελεί σημαντικό δείκτη στα οικονομικά και στη Χρηματιστηριακή αστρολογία, δίνουν έμφαση στο θέμα της παγκόσμιας οικονομίας. Η ανάγκη για ρεαλισμό θα δείξει το σκληρό της πρόσωπο σε πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε μεγαλύτερη ύφεση και επιβράδυνση με μαθηματική ακρίβεια. Στη βάση αυτής της ιστορίας θα βρίσκεται η χαμηλή ζήτηση σε πρώτες ύλες από την αγορά, που θα οδηγήσει αλυσιδωτά σε παρακμή των υπόλοιπων κλάδων που ακολουθούν. Τα χρηματιστήρια θα κινηθούν ιδιαίτερα πτωτικά ευνοώντας κάθε είδους κερδοσκοπικές κινήσεις. Φυσικά θα έχουμε έξαρση του μεταναστευτικού που ήδη έχει αρχίσει όπως γνωρίζουμε, γιατί όπως είπα παραπάνω, η επιρροή μιας διάβασης ξεκινά πολύ νωρίτερα χρονικά. Ιδιαίτερα την περίοδο του Μαΐου και του Νοεμβρίου μπορεί να δούμε κάποιο μεγάλο σεισμό ή πολύνεκρο δυστύχημα. Ο δεύτερος σημαντικός σχηματισμός του χάρτη της διάβασης, το μεγάλο τρίγωνο του Ήλιου και Ερμή, με Δία και Πλούτωνα φαίνεται αρχικά πολύ ελπιδοφόρο, ειδικότερα σε ότι σχετίζεται με την οικονομία. Το είδος όμως της ανάπτυξης που ενδεχόμενα θα φέρει, δε θα προέρχεται από υγιείς παραγωγικές διαδικασίες ευημερίας και πιθανόν να ευνοήσει κερδοσκοπικές κινήσεις επιθετικού χαρακτήρα σε χρηματαγορές, νομίσματα ή οικονομίες χωρών. Τα Bidcoins δεν είναι μια τελειωμένη ιστορία όπως πολλοί πιστεύουν και θα πάνε σε νέο κύκλο ανάπτυξης, με ότι καλό ή κακό αυτό συνεπάγεται. 
Σημαντικότατη είναι αυτή η διάβαση και για τη Μέση Ανατολή. Ήλιος και Ερμής είναι σε αντίθεση με τον Ήλιο της Συρίας στον Σκορπιό. Επίσης είναι σε ακριβέστατη αντίθεση με τη Σελήνη της Υεμένης. Η πραγματοποίηση της εκεχειρίας εκεί, είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Άλλωστε και το τρομοκρατικό χτύπημα του Νοεμβρίου στο Παρίσι δεν ήταν καθόλου άσχετο με τη διάβαση του Ερμή παρόλο που προηγήθηκε από αυτή! Έγινε λίγο μετά τη Νέα Σελήνη του μήνα, η οποία ήταν σε άμεσο συσχετισμό με τον χάρτη της διάβασης, με βασικότερο σημείο την αντίθεση ιδιομοιρίας των Φώτων, με τον Ήλιο και τον Ερμή της διάβασης στην 20η μοίρα Ταύρου- Σκορπιού! Ο Κρόνος ακριβώς πάνω στον Άρη της Διάβασης, ενώ ο Άρης τετραγωνίζει με ακρίβεια τη Σελήνη της. Επίσης πιστεύω πως μέσα στη χρονιά θα έχουμε και την πρώτη ανακήρυξη και αναγνώριση του Κουρδικού κράτους. 
Σε προσωπικό επίπεδο, η Διάβαση πιθανόν να επηρεάσει όσους Ταύρους είναι γεννημένοι από 8 έως και 10 Μαΐου και δευτερευόντως τους Λέοντες από 10 έως και 12 Αυγούστου, τους Σκορπιούς από 10 έως και 12 Νοεμβρίου και τους Υδροχόους που έχουν γεννηθεί από 6 έως και 8 Φεβρουαρίου. Είναι φυσικό πως όσοι από τους προαναφερθέντες είναι γεννημένοι και σε χρονιές με διάβαση, που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα επηρεαστούν περισσότερο και ειδικότερα οι γεννημένοι το 1970. Τέλος, με τη διάβαση του Μαΐου θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος σημαντικών ανακαλύψεων σε τομείς της έρευνας του διαστήματος, της πειραματικής επαλήθευσης θεωρητικών υποθέσεων της φυσικής, εύρεσης νέων εναλλακτικών μορφών ενέργειας όπως επίσης και στην τεχνολογία αντιμετώπισης χρόνιων ασθενειών.

Θανάσης Ματσώτας


Copyright 2016© Thanasis Matsotas
This article may not be reproduced without the authors’ prior consent.
This article is protected under Law 2121/९३