Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Αστρολογία των χάρτινων ηρώων- Asterix


Στις 29/10/1959 «γεννήθηκε» ο Asterix, κάτω από πολύ ενδιαφέρουσες αστρολογικές επιρροές.
Πάνω από 50 χρόνια ο ανυπότακτος Γαλάτης κάνει το γύρο του κόσμου, με 33 τεύχη, μεταφρασμένα σε 107 γλώσσες και σε 325 εκατομμύρια αντίτυπα.

Έχουμε ένα σκηνικό στημένο κάτω από την επιρροή του ζωδίου του Σκορπιού. Το Γαλατικό χωριό απομονωμένο, παρόλο που βρίσκεται περικυκλωμένο από τους «πολιτισμένους» Ρωμαίους αλλά και τους υποταγμένους συμπατριώτες, αγωνίζεται ενάντια σε όλους και σε όλα για να διατηρήσει τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητά του.

Ο Asterix, η κεντρική φιγούρα, είναι ο χαρακτηριστικός τύπος του ζωδίου.
Κοντός με έντονα εκφραστικά μάτια, περνά αρχικά απαρατήρητος αλλά καταφέρνει και επιβάλλεται με την εξυπνάδα του. Δεν χαρίζεται πουθενά, κοκκινίζει και είναι έτοιμος να εκραγεί όταν εκνευρίζεται.
Όπως πολλοί εκπρόσωποι του ζωδίου του, δεν έχει στο πλευρό του καμιά γυναίκα, παρά μόνο τον φίλο του Οβελίξ. Δεν εμπιστεύεται κανένα και στις κρίσιμες στιγμές καταφεύγει στο Μάγο Πανοραμίξ που είναι ο μόνος άνθρωπος που εμπιστεύεται απόλυτα.

Αντίθετα με άλλους Σκορπιούς, ο Αστερίξ, έχοντας το εξάγωνο Ήλιου – Κρόνου, τα πάει πολύ καλά με το κοινωνικό κατεστημένο του χωριού και οι απόψεις του είναι απόλυτα σεβαστές, ακόμη και από τον αρχηγό Μαζεστίξ.
Εκφράζει δε τέλεια τις επιταγές της μικρής κοινωνίας που θέλει το χωριό ανεξάρτητο από κάθε επιβουλή.
Το εξάγωνο του Άρη με τον Κρόνο του δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τέλεια τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Ο Άρης έχοντας την προστασία του Κρόνου μπορεί να γίνεται παράτολμος εκ του ασφαλούς. Με την ευμενή επιρροή του εξαγώνου με τον Πλούτωνα με τη μορφή της δύναμης του μαγικού φίλτρου, μεταμορφώνεται σε μια ανίκητη πολεμική μηχανή.
Η ίδια η παρασκευή του φίλτρου μπορεί να αποδοθεί στη σύνοδο Ήλιου– Άρη– Ποσειδώνα.

Η έντονη επιρροή του Ποσειδώνα πάνω στον Ήλιο, που την βρίσκουμε και στο ωροσκόπιο του δημιουργού του «Rene Goscinny», - ο οποίος διαθέτει και έναν ανάδρομο Ερμή στο 12ο οίκο -, είναι υπεύθυνη για το σουρεαλιστικό χιούμορ που συναντάμε στα διάφορα καρέ, γεμάτο αναχρονισμούς, αναπάντεχες και δυσδιάκριτες εικαστικές λεπτομέρειες.
Ποιος δε θυμάται τον Ρωμαίο λεγεωνάριο Σαιντλούισμπλουζ (Saintlouisblues), παρμένο από το ομώνυμο «Jazz standard» της «Billy Holliday», τα πρόσωπα των «Beatlles» ανάμεσα στους Βέλγους πολεμιστές και της “Elizabeth Taylor” στη μορφή της Κλεοπάτρας.
Ο Ζακ Σιράκ, νέος και ανερχόμενος ακόμη φιλελεύθερος πολιτικός, είδε το πρόσωπό του στο ρόλο του μάνατζερ που προσπαθούσε να διαβρώσει τους Γαλάτες με τον ιό της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας.

Στο τετράγωνο του Ερμή με τον Πλούτωνα να ενισχύει τις εμμονές του Σκορπιού, μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον πυρήνα που υποβόσκει κάτω από τη δημιουργία του σκύλου που ακούει στο όνομα Ιντεφίξ και το μεγάλο του «κόλλημα» είναι η προστασία των δέντρων.
Άλλωστε Idee – Fix σημαίνει έμμονη ιδέα!

Το κείμενο είναι από παλιότερη συνεργασία με το περιοδικό Astropolis

Θανάσης Ματσώτας